Hur bildar man en förening?

Är du intresserad av att starta en förening? Här hittar du allt om hur du går tillväga.

Anledningen till att starta en förening kan vara många, oftast är det en grupp som tillsammans strävar efter ett gemensamt mål och/eller intresse och därmed bildar en förening. Det finns i Sverige ingen bestämd lag för hur man bildar en ideell förening, däremot har Skatteverket ställt några krav för att få bilda föreningen.

Föreningens stadgar

En förening måste ha stadgar som innehåller vilka regler som gäller för föreningen. Stadgarna måste ta upp syftet med föreningen, dess namn och hur man fattar beslut inom föreningen. På den här sidan finns ett exempel på hur stadgar i en ideell förening kan se ut.

Håll ett möte före att bilda föreningen

När föreningen har fått sina stadgar måste ett första möte hållas där det bestäms att föreningen har bildats och att stadgarna har antagits. Detta möte måste skriftligen dokumenteras i form av ett mötesprotokoll. Under detta möte måste föreningen välja en styrelse och bestämma vilka som ska ingå i denna styrelse. När mötet är klart måste mötesprotokollet skrivas under av minst två personer. Efter att mötet har skrivits under är föreningen en egen juridisk person och kan därefter få ett eget organisationsnummer.

Kontakta Skatteverket för organisationsnummer

Att starta en ideell förening har inget krav på registrering hos Bolagsverket. Däremot måste du vända dig till skatteverket om du vill ha ett organisationsnummer till din förening. Ett organisationsnummer behövs om föreningen ska bedriva näringsverksamhet eller om föreningen ska ha ett eget bankkonto eller bankgiro.

Du kan som privatperson teckna ett föreningskonto hos banker utan ett organisationsnummer. Hos Nordea behöver du i så fall ha ett svenskt personnummer, vara arton år fyllda, ha mobilt bank-id samt en giltig id-handling.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *